Vad händer i kroppen under graviditeten?

gravid-30Hej!

Martina Skoog heter jag, och är leg sjukgymnast/fysioterapeut. Jag kommer att skriva två gästblogginlägg som handlar om vad som händer i kroppen under graviditeten, och hur träning påverkar graviditeten.

Mer än 50% av alla gravida känner ngn gång under graviditeten av smärta från rygg eller bäcken. Detta är ofarligt för barnet, och för kvinnan. Det är dock viktigt att få hjälp med att hitta individanpassade övningar om du har dessa besvär. Träning under graviditet har man sett gett många hälsoeffekter, det är dock viktigt att ta hänsyn till dina individuella behov så att träningen passar just för dig och din kropp.

Jag jobbar dagligen med gravida kvinnor, samt kvinnor efter graviditet, som har rygg- och bäcken besvär. Titta gärna in på min sida gravidcoachen.se.

Man har sett att det finns många fördelar med träning under graviditeten. Exempelvis har kvinnor med en vältränad bäckenbotten oftast ett kortare utdrivningsskede och minskad risk för bristningar. Barn till tränande kvinnor har ett högre Apgar-poäng, dvs ett bättre allmäntillstånd hos barnet en minut efter förlossningen. Vältränade kvinnor har även visat sig få en kortare aktiv förlossningstid. Alla kvinnor med en normal graviditet rekommenderas att träna under graviditeten, eftersom det kan minska risken för graviditets och förlossningskomplikationer. (Fridén, Nordgren, Åhlund 2011)

Fysiologiska förändringar under graviditeten:

Det sker flera fysiologiska förändringar under graviditeten som påverkar kroppen, och därmed vad som är lämpligt att träna och inte.

Blodmängden ökar med ca 2 liter. Cirkulationssystemet genomgår stora förändringar för att klara de ökade kraven på kvinnans kropp från det växande barnet. Vilopulsen höjs med ca 10-15 slag/min.

Hormonellförändring medför förökad rörlighet i lederna. Muskler, ligament och skelett belastas hårdare pga graviditetsorsakad viktuppgång. Kan leda till bäcken- och ryggsmärta. Behöver dock inte alls bli så.

Förskjutning av tyngdpunkten gör att att svanken ökar och det blir svårare att hålla balansen.

– När tyngden förskjuts framåt, och de raka magmusklerna separeras något så kan det leda till en rectus diastas, vilket försämrar bålstabiliteten.

– Graviditeten i sig ökar kroppstemperaturen och ämnesomsättningen. En ökad andningsfrekvens och hud genomblödning leder dock till minskad risk för onormalt förhöjd kroppstemperatur.

Viktuppgång. Första 12 veckorna sker ingen större viktuppgång. Den genomsnittliga viktuppgången under hela graviditeten är ca 14 kg. (FYSS 2008)

Jag har provat PilatesNu.se vilket jag tycker är suveränt och varmt kan rekommendera för alla som vill öka bålstyrka och kroppskontroll! Dock kan det vara så att du behöver individuella instruktioner för att det ska kännas bra för just dig och din kropp.

I nästa inlägg kommer du att få veta hur träning påverkar graviditeten, samt vad som är viktigt att tänka på om du känner av rygg eller bäckensmärta under din graviditet.

Mvh Martina Skoog leg fysioterapeut/sjukgymnast

2

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *