Pilates som fysioterapi

I min roll som fysioterapeut (sjukgymnast) arbetar jag dagligen med Pilatesmetoden som en form av rehabilitering. Jag använder metoden för en rad olika skador så som ländrygg- och nacksmärta, graviditets- och förlossningsrelaterade besvär, knä-, höft-, axel- och fotsmärta och även till neurologiska skador och sjukdomar samt stressrelaterade besvär. Pilatesmetoden är så mångfacetterad att jag kan (som ni förstår av den långa raden av användningsområden) använda mig av Pilates till nästan allt jag stöter på i min vardag men med lite olika fokus beroende på vem jag har framför mig.

Patienten med stressrelaterad ohälsa kan ofta få hjälp just av det lugna tempot, fokus på andning och kroppskännedom. Patienten med ländryggssmärta får god hjälp av att hitta sina djupa och stabiliseriande bålmuskler medan patienten med knäsmärta ofta behöver hjälp med att hitta kopplingen och linjen genom bäcken, höft, knä och fot. När jag arbetar med neuropatienter tycker jag ofta att maskinerna, min favorit är reformern, ger ett effektivt och tydligt stöd för att facilitera kopplingen mellan hjärnan och musklerna som arbetar, vilket är det största besväret med de flesta former av neurologiska skador och sjukdomar.

Alla kan, oavsett förmåga utöva Pilates för att uppnå bättre funktion i stort sett oavsett skada eller mål och det är därför jag tycker det är så otroligt kul att arbeta med metoden i min vardag både som tränare och fysioterapeut.

– Linnea

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *