Ishiasskola

 

Ishias är en benämning på smärta som strålar ner över rumpan och ut i ett eller två ben. Orsakerna kan vara många men benämningen kommer från ischias nerven som går längs med baksidan av benet. 

Ischiassmärtor är vanligt och man kan ofta komma till rätta med besvären med rätt träning och stretching. Ibland är ischias nerven påverkad från ryggen eller från muskler i rumpan. Det kan också vara så kallad falsk ischias där smärtan ter sig på liknande sätt men där nerven inte är irriterad. 

Nedan hittar du övningar som brukar fungera bra på så kallad ishiassmärta. Prova gärna! Var noga med att smärtan inte förvärras under övningen, då måste du sluta direkt. Vi vill också göra tydligt att om man har besvär med utstrålande smärta bör man uppsöka läkare eller sjukgymnast för att fastställa orsaken till smärtan.

ÖVNING 1
Lägg upp benet på en stol och låt knät falla utåt. Fäll framåt med rak rygg och håll i ca 30 sek. Börja försiktigt och när muskeln börjar slappna av kan du fälla lite längre. Det är viktigt att slappna av skinkan så muskeln stretchar. Byt ben.

ÖVNING 2
Ligg på sidan, fötter ihop. För översta knät bakåt/uppåt utan att rulla bakåt på höften. Upprepa 10-15 gånger. Varva med övning 1 och upprepa 2 omgångar.

ÖVNING 3
Ligg på mage. Andas in och tryck dig upp i bakåtböjning så långt det känns ok. Andas ut på toppen och sänk tillbaka ner igen. Upprepa 10-15 gånger. Varva med övningarna 1 och 2 och upprepa 2 omgångar.

ÖVNING 4
Ligg på mage. Böj knät, lyft benet, sträck ut benet och sänk ner ett rakt ben. Upprepa 10-15 gånger. Varva med övningarna 1-3 och upprepa 2 omgångar.

Kom ihåg att göra övning 1 av Ishiasskolan flera gånger om dagen för att stretcha ut dina oftast onödigt stela sätesmuskler.

Ta hand om dig!

-Linnea, PilatesNu.se

1 svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *