Hur påverkar träning graviditeten?

Skärmavbild 2014-08-10 kl. 12.54.11SÅ PÅVERKAR TRÄNING GRAVIDITETEN

Träning är bra rent fysiologiskt både för gravida och icke-gravida:

Ökade krav på kroppen vid fysisk träning gör att kroppen anpassar sig. Fysisk träning under graviditet förebygger risken för många vanliga graviditets- och förlossningskomplikationer. Det har även påvisats att fysiskt aktiva kvinnor mår bättre och löper mindre risk att drabbas av depression.

Följande fysiologiska förändringar sker bl a:

– Positiva effekter på hjärtat och blodcirkulationen. Träning ger en större blodvolym vilket bl a är en av orsakerna till att konditionen förbättras. Blodplasmavolymen ökar och det bildas fler röda blodkroppar.
Även blodtrycket påverkas positivt. Både ett för högt som för lågt blodtryck kan normaliseras med hjälp av träning.

Kvinnor som tränar regelbundet har 10-15 procent större blodvolym jämfört med inaktiva kvinnor. Illamående under graviditeten som bland annat beror på låg blodvolym skulle då kunna förebyggas. Hjärtklappning är inte lika vanlig hos vältränade kvinnor.

– Både konditions- och styrketräning underlättar kroppens reglering av blodsocker. Kroppens behov av insulin minskar och det kan räcka med två till tre träningspass i veckan för att förbättra insulinkänsligheten. Personer med typ 2 diabetes kan helt eller delvis behandlas med fysisk aktivist i kombination med kostomläggning. Under graviditeten är behovet av insulin större än normalt, varför träning är viktigt. Övervikt och fetma bidrar i hög grad till utvecklingen av graviditetsdiabetes, som är en form av typ 2 diabetes. Svenska kvinnor blir allt mer överviktiga, vilket ger anledning till oro över att gravidtetsdiabetesen kan öka.

– Täning kan påverka lungornas funktion positivt. Andningmusklerna blir starkare, vilket gör att ventilationen ökar och andningen underlättas.

– Fysisk aktivitet påverkar tarmperistaltiken positivt, vilket innebär att exempelvis förstoppning kan förebyggas.

– Belastning stärker skelettet, det finns dock en gräns som kan leda till överbelastningsskador. Styrketräning ökar musklernas tvärsnittsyta. En god muskelstyrka kan avlasta leder och ligament, vilket gör att rygg- och ledbesvär kan förebyggas.

-Trötthet är ett tidigt graviditetssymptom som kan förebyggas med träning.

Vältränade kvinnor upplever mindre trötthet jämfört med otränade.

– Man har sett att regelbunden träning ger en större tillväxt av moderkakan, vilket gör att fostret får bättre tillgång till syre och näringsämnen.

– De få studier som gjorts pekar på att fysisk aktivitet och träning de första 20 veckorna minskar risken att drabbas av havandeskapsförgiftning (högt bt och äggvita i urinen)

Fysisk aktivitet i kombination med kroppsmedvetenhet, belastningsteknik och lättare utbildning i anatomi kan förebygga och minska smärta från rygg- och bäcken under graviditeten.
Det är viktigt att träna kontroll och koordination av bäckenbotten- och bukmusklerna för att förbättra bäckenets och ryggradens stabilitet.

(Fridén, Nordgren, Åhlund 2011)

Det finns alltså många hälsovinster att få genom träning under en normal graviditet.
PilatesNu.se kan hjälpa dig både under och efter graviditeten. För dig med rygg- och bäckenbesvär under eller efter graviditet så önskar jag dig varmt välkommen in på min sida gravidcoachen.se.

Mvh Martina Skoog leg fysioterapeut/sjukgymnast

Referens: ”Graviditet, hälsa och träning”, Fridén, Nordgren, Åhlund 2011. Studentlitteratur

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *